Kunst in de kerk

Printervriendelijke versieSend by emailPDF versie

Tot eind februari 2018 exposeert Gerrit van Esterik in de Opstandingskerk

Gerrit van Esterik is geboren en getogen in Woerden waar hij mede-oprichter is geweest van de Woerdense kunstenaarsgroep. Begin jaren tachtig is hij naar Bilthoven verhuisd. Hij is in bezit van tekenakte en heeft lessen gevolgd op Academie Artibus te Utrecht. Lange tijd is hij in het onderwijs werkzaam geweest. Hoofdzakelijk houdt hij zich bezig met schilderen, aquarelleren, tekenen en etsen. Hij exposeerde onder meer in Woerden, Vleuten, Maarssen, Bilthoven, De Bilt, Steinhagen, Montreal, Gorkum en Baarn. Het gemeentemuseum van Woerden heeft een schilderij van hem aangekocht. In de Aeres Mavo in Bilthoven (voormalige Oranje Nassau School) en in een kleuterschool in Nicaragua heeft hij een muurschildering aangebracht.
Zijn werk is meestal niet al te groot van formaat, vrij realistisch en vertoonde aanvankelijk een zekere affiniteit met surrealisme en magisch realisme, maar daar is hij in de loop van de tijd van afgeweken.
Ademde zijn werk in zijn jonge jaren een zeker pessimisme of een wat weemoedige sfeer, daar is later veel minder sprake van. In zijn aquarellen blijkt naast het landschap zijn liefde voor de klassieken. Ook portretten, vooral gouache, hebben zijn belangstelling.
Zeker de laatste jaren is zijn werk kleuriger geworden en dat geldt speciaal voor zijn vooral Italiaanse landschappen. Dit werk heeft een expressionistischer inslag, met sprekende warme kleuren onder een blauwe of (wit)bewolkte lucht. Het zien van het landschap wordt omgezet in hoe het landschap ervaren wordt. In recenter werk zijn duidelijk invloeden van glas in lood te zien.

De geëxposeerde werken zijn gratis te bezichtigen in de Opstandingskerk, Eerste Brandenburgerweg 34, Bilthoven op vrijdag tussen 11.00 en 13.00 uur en op zondagmorgen tussen 11.30 uur en 12.30 uur; op andere dagen in de week na overleg met Jannie Catsburg, telefoon 030 – 220 30 91.

Gerrit Marinus van Esterik, Apollovlinder 20, 3723 RK Bilthoven
Tel. 030 - 229 24 61, e-mail: gmvanesterik@wanadoo.nl