Wijknieuws

Printervriendelijke versieSend by emailPDF versie

Nieuwtjes, artikelen en actuele informatie met betrekking tot de Opstandingskerk vindt u hier.

Preken en liturgieën vindt u niet hier, daarvoor dient u onder het kopje kerkdiensten te kijken.

Heeft u zelf iets te melden? Neem dan contact op met de redactie van deze site via het contactformulier.


Palmpasenstok versieren zaterdag 24 maart


Vacature koster/beheerder


Snoeihout verkrijgbaar tegen een vrijwillige bijdrage op 27 en 28 februari voor oa openhaard. Graag aanmelden.

De kastanje bomen voor de Opstandingskerk worden dinsdag 27 februari a.s. ingrijpend gesnoeid. Verwacht wordt dat er veel hout beschikbaar komt voor bijvoorbeelde de openhaard. Het hout moet wel zelf opgehaald en gezaagd worden.

Tegen een vrijwillige bijdrage, (beperkt) verkrijgbaar op dinsdag 27 februari en woensdag 28 februari bij de Opstandingskerk.

Bijvoorkeur even melden op onderstaand adres:

Josee Wagenaar-Hilbers, Kerkmeester a.i.
kerkmeester@opstandingskerkdebilt.nl
Tel. 030-2200406


Lezing van Christa Anbeek zomdag 18 maart

Christa Anbeek is hoogleraar remonstrantse theologie aan de VU. Zij schreef het boek Overlevingskunst. Leven met de dood van een dierbare (2010) en samen met Ada de Jong, die bij een bergongeluk haar man en kinderen verloor, het boek Berg van de ziel (2013). In haar lezing gaat zij in op aspecten van verlies en rouw. Zij gaat te rade bij levensbeschouwelijke en filosofische bronnen in haar zoektocht naar wat helpt bij groot verlies. Een gestructureerde samenspraak  over de fundamentele kwetsbaarheid van het bestaan kan helpen om nieuwe perspectieven te ontdekken en hier met elkaar handen en voeten aan te geven.

Inloop vanaf 14.30 uur, koffie en thee staan klaar. Christa vertelt haar verhaal met muzikale intermezzo’s van 15.00 – 16.00 uur. Om 16.00 uur staan drankjes en hapjes klaar en kunnen we napraten met elkaar.

Voorstelling "Esther" van verhalenverteller Kees Posthumus en muzikant Henk van Glabbeek donderdag 8 maart

We hebben verhalenverteller Kees Posthumus en muzikant Henk van Glabbeek uitgenodigd om hun nieuwe voorstelling Esther op te voeren. Het verhaal van Esther is een meeslepend verhaal over macht en misbruik van macht, geweld en verzet, twijfel en moed. Het Bijbelboek Esther is het enige boek in de Bijbel waarin de naam van God niet wordt genoemd. Het verhaal speelt in het huidige Iran en kent tal van Perzische elementen, zoals uitbundige feesten en feestelijke maaltijden.

Kees Posthumus en Henk van Glabbeek maken een actuele en muzikale versie van een oud oosters verhaal. Een belangrijke rol is weggelegd voor de muziek. Van Glabbeek bespeelt verschillende Perzische instrumenten, zoals de tar, de setar en de daf.

In een schoonheidswedstrijd wordt Esther gekozen tot nieuwe koningin van Perzië. Wat de koning dan nog niet weet: Esther is Joods. Kort daarna dreigt haar volk te worden uitgeroeid door Haman, de hoogste ambtenaar van het land. Esther komt in actie om dat te verhinderen. Zij slaagt in haar opzet. De dreiging wordt afgewend. Tot op vandaag herdenken Joden deze goede afloop met een vrolijk feest: Poerim.

De voorstelling op 8 maart (zeer toepasselijk op internationale vrouwendag) is ook nog eens de premiëre van deze voorstelling!

Vanaf 20.00 uur staat de koffie klaar in de Opstandingskerk, de voorstelling duurt van 20.30 – 21.30 uur. Daarna is er gelegenheid om onder het genot van een drankje met elkaar na te praten en elkaar te ontmoeten.

Lezing Petra Teunissen-Nijsse zondag 18 februari in de Schakel

Petra Teunissen-Nijsse, ons oud gemeentelid, heeft een zeer leesbare biografie geschreven over het leven van de vergeten schrijfster Clare Lennart onder de titel ‘Voor ‘t gewone leven ongeschikt’. In de lezing gaat Petra in op het boeiende werk van een biograaf en geeft zij een korte schets van het soms turbulente leven van Clare Lennart, die ruim veertig jaar in Utrecht woonde. Petra's boek, waarop zij in juni 2017 promoveerde, kreeg in De Volkskrant maar liefst vier sterren en inmiddels is de tweede druk verschenen.

Vanaf 14.30 uur bent u van harte welkom, de koffie en thee staan klaar in de Immanuelkerk/De Schakel. Van 15.00 – 16.00 uur vertelt Petra Theunissen haar verhaal. Daarna kunnen we samen nog wat drinken, napraten en elkaar ontmoeten.

Plattegronden voor ideeën kerkzaal

De (ver-)bouwcommissie onder leiding van Evert van Leersum heeft een oproep gedaan om ideeën te leveren voor de hernieuwde Opstandingskerk. Die ideeën leven er wel, maar weinig mensen geven ze ook door aan de commissie. Om het aanleveren van ideeën te stimuleren helpt het misschien om plattegronden van de kerkzaal beschikbaar te stellen. Onderaan de pagina kunt u ze downloaden om te printen en dan uw ideeën in te tekenen. 

Met vriendelijke groet,
PieterJan Mellegers

VOORBEELD LEGE PLATTEGROND


Kerstnachtdienst zondag 24 december

Op 24 december om 22.00 uur is er in de Opstandingskerk een Kerstnachtdienst met da. Wilfrieda Stam. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door een uitgebreid blazersensemble onder leiding van Ankie de Niet.

Het blazersensemble bestaat uit het saxofoonkwartet XASAXA, aangevuld met nog enkele saxofoons, bugel, trombone en een trompet. Er zal in wisselende samenstellingen worden gespeeld, waarbij vele bekende kerstliederen zullen klinken maar ook de Prelude van Gershwin.

Iedereen is van harte welkom en na afloop zal er een glaasje gluhwein of sap worden geschonken.


Geloven als pelgrim maandag 18 december in de Schakel

Frits de Lange heeft een openhartig boek geschreven over zijn zoektocht naar de kern van het geloof.
Het geloof van zijn jeugd heeft hij achter zich gelaten. Maar wat houdt ons dan in beweging? Wat verwachten we nog wanneer het hiernamaals niet langer vanzelfsprekend is? De Lange neemt ons mee op een inspirerende zoektocht, waarbij hij het beeld van de pelgrim centraal stelt
Met een paar mensen zijn we aan dit boek begonnen. Maar u kunt zeker nog aanschuiven. Graag zelfs, want het clubje is erg klein.
Op maandag 18 december komen we weer bij elkaar om 20.00u in De Schakel. We bespreken dan hoofdstuk 3 en 4 van Heilige onrust (ISBN 978 90 259 0554 5). Het is fijn als u deze gedeeltes van te voren gelezen heeft.Van harte welkom
Evert van Leersum

Adventsmaaltijd 15 december in de Immanuelkerk

Vrijdag 15 december wordt de jaarlijkse Adventsbijeenkomst gehouden. Deze keer in de Immanuelkerk. 

Vanaf 15.00 uur bent u welkom voor een kopje koffie of thee. Daarna gaan we met elkaar via de liturgie, met veel samenzang, muziek (fluit, harp en orgel) en een mooi verhaal, op weg naar kerstfeest.

Het thema is: "Wek mijn zachtheid weer".

Aan het eind van de dienst wordt een collecte gehouden voor Kinderen in de Knel: Geef hoop aan een kind op de vlucht. De maaltijd begint om 17.30 uur en is rond 19.15 uur afgelopen. U kunt zich tot en met maandag 11 december opgeven. Voor vervoer kan gezorgd worden; verneldt u bij opgave of u opgehaald wilt worden. 

Graag tot ziens op 15 december!

Hannie Dorr
Inge Lodder
Henny Ockhuijsen


Dankdag voor gewas en arbeid – OOGSTDIENST

Het hele jaar zamelt de Diaconie producten in voor de Voedselbank. Tijdens de dienst op Dankdag en tijdens de Oogstdienst vragen we extra aandacht voor deze inzameling. Deze diensten worden op woensdag 1 november in de Dorpskerk en op zondag 5 november in de Opstandingskerk gehouden.
Ieder gemeentelid kan een of meer houdbare producten mee naar de kerk nemen ( let u op de houdbaarheidsdatum?). Uiteraard kunt u ook een gift geven. Wat zou het mooi zijn als we weer een aantal volle kratten en dozen weg kunnen brengen

Inpak hulp gevraagd woensdag 1 november

Wie kan helpen met het inpakken van de tasjes met de Oogst/Kerst attentie van de Diaconie op woensdag 1 november? Het inpakken begint om 15.00 uur in de Opstandingskerk. Voor koffie/thee wordt gezorgd. U kunt zich opgeven bij één van de diakenen.

De herfst zien en beleven? Ga mee met de bustocht op woensdag 8 november.

Op woensdag 8 november bent u van harte uitgenodigd om mee te gaan met de herfstbustocht.

Het programma:
10.00 uur Ontvangst in de Opstandingskerk met koffie en lekkers
11.00 uur Vertrek van de bus voor een eerste rondrit
12.30 uur Koffietafel

In de Opstandingskerk worden we 's middags met een kopje thee weer ontvangen. Gaat u mee? Iedereen is welkom. Ook familie, buren, vrienden enzovoort.

De kosten voor uw deelname aan de herfstbustocht zijn € 30,-.

U kunt zich opgeven bij Henny Ockhuijsen, 030-2202458.
Is de afstand naar de kerk een probleem? Ophalen is mogelijk. 


De roep van de kraanvogel 12 oktober 14.30 uur

Een van de mooiste vogels ter wereld, onderwerp van veel oude prenten en legenden, is de kraanvogel. In het verre oosten is hij vanouds symbool voor voorspoed en geluk. Sinds kort broeden  zij ook weer in Nederland. In voor-en najaar trekken zij met tienduizenden tegelijk van Zuid-Spanje naar Noord-Europa en terug. Onderweg landen ze op vaste plaatsen om een paar dagen te rusten en te eten, bijv. in en rond een meer in Frankrijk. Tegen de avond vliegen zij daarheen om er op drooggevallen platen te slapen, in de vroege ochtend stijgen ze massaal en luid trompetterend op.

Iedereen kan daar iets van meemaken op donderdag 12 oktober a.s., 14.30 uur in de Opstandingskerk, 1e Brandenburgerweg 34. Henk Strietman laat in foto's en haiku's (een soort dichtvorm) zien en horen waarom
Kraanvogels zoveel mensen boeien.

Wie moeite heeft om zelf te komen, kan opgehaald worden, informatie bij: Henny Ockhuijsen, tel. 030-2202458

Activiteiten zondag 24 september

Na de dienst van zondag 24 september is er alle gelegenheid om elkaar op een andere manier te ontmoeten. Er worden verschillende korte activiteiten aangeboden die allenmaal niet meer dan een uurtje vragen. Zodat we ook weer op tijd met elkaar kunnen gaan lunchen.

De verschillende doe-activiteiten zijn in ieder geval een bezinningswandeling, kijken naar gelijkenissen in de kunst of met elkaar onder deskundige leiding gaan zingen. Ongetwijfeld zal er ook voor de (jongere) kinderen een eigen programma onderdeel zijn.

Voor de lunch delen we met elkaar wat we meegenomen hebben. Voor drinken bij de maaltijd wordt gezorgd.

Geen rommelmarkt

Beste rommelmarkt bezoeker. Met veel plezier hebben jarenlang een gezellige rommelmarkt georganiseerd. Maar dit jaar is er geen rommelmarkt. We gaan samen met de Immanuelkerk op zoek naar andere activiteiten.Heide bustocht 15 augustus. U kunt nog mee!

Dinsdag 15 augustus: Bustocht naar de bloeiende heide!

Programma:
10.00--11.00 uur koffie in de Opstandingskerk.
11.00 uur  Vertrek bus voor rondrit.
12.30 uur  Koffietafel in De Harskamp
Aansluitend met de boswachter per bus op stap!
15.00 uur  Thuiskomst--thee in de Opstandingskerk.

Kosten: 27.95---op de dag te betalen.
Opgave: Henny Ockhuijsen, tel. 2202458

De bus heeft een lift.
Opstapplaats te ver? U kunt opgehaald worden!Middag voor ouderen en belangstellenden 14 september.

Op donderdagmiddag 14 september is er weer een middag voor ouderen en belangstellenden in de Opstadingskerk. Een "bij-praat" middag met een high-tea, muziek, zang, een quiz en we horengraag uw wensen voor deze middagen in het nieuwe seizoen. Een echte"startmiddag" dus!

Wilt u opgehaald worden of inlichtingen--tel. 030-2202458 Henny OckhuijsenHet Neon Ensemble treedt op in De Bilt/Bilthoven 3 juni

Op tournee door Nederland en Frankrijk doet het Neon Ensemble ook Bilthoven aan. Op zaterdag 3 juni brengt het in de Opstandingskerk een muzikaal programma met de ouverture tot de opera Der fliegende Holländer van Richard Wagner (1841), de ouverture bij het toneelstuk Cyrano de Bergerac van Johan Wagenaar (1905), de muziek bij Pelléas et Melisande, een toneelstuk van Gabriel Fauré (1898), én het Tromboneconcert van Henri Tomasi (1956). Niemand minder dan Jörgen van Rijen, internationaal vermaard trombonist van het Koninklijk Concertgebouworkest, vertolkt de solopartij. Begonnen als straatensemble, is het orkest gegroeid tot een volwaardig symfonieorkest van 70 enthousiaste musici uit heel Nederland. Het Neon Ensemble staat onder leiding van Bas Bijvoet. Welkom op 3 juni om 20.00 uur in de Opstandingskerk aan de 1e Brandenburgerweg 34, Bilthoven. De toegang is vrij, een vrijwillige bijdrage na afloop wordt op prijs gesteld.


Volg de Diaconale Reis Hillcrest Aids Centre


Inhoud syndiceren