De tweede symfonie van Rachmaninov door Neon

Op vrijdagavond 14 juni om 20:30 geeft het Neon Ensemble o.l.v. Roland Kieft een concert de Oosterlichtkerk. Op het programma staat de indrukwekkende Tweede Symfonie van Sergej Rachmaninov (1873-1943).

In tegenstelling tot veel van zijn Russische tijdgenoten was Sergej Rachmaninov geen muzikale vernieuwer. Waar er aan het begin van de 20steeeuw volop werd geëxperimenteerd met moderne muzikale vormen en klankkleuren door componisten als Stravinsky en Sjostakovitsj, bleef Rachmaninov trouw aan de oude, romantische muziektraditie.

            Hoewel zijn pianowerken grote bekendheid genieten, was Rachmaninov zeker niet louter een pianocomponist. Zijn symfonische werken zijn van een adembenemende schoonheid en worden dan ook nog vaak uitgevoerd. Aanvankelijk ontbrak het de componist nogal aan zelfvertrouwen. Zeker na de slechte ontvangst van zijn Eerste Symfonie (1897), kostte het de componist een flinke mate van zelfoverwinning voor hij met een volgend symfonisch werk aan de slag ging. Uiteindelijk kwam de première van de Tweede Symfonie er in 1908, en het werd een groot succes. Inmiddels wordt het werk gezien als een van de grote meesterwerken van de romantische tijd. 

            De opbouw van het stuk is in lijn met de Russische symfonische traditie. De afzonderlijke delen bevatten verwijzingen naar elkaar en bouwen op tot een collectieve opsomming in het vierde en laatste deel. Er is sprake van een dichte structuur, met veel aandacht voor motieven. Deze zich herhalende frases zijn in verschillende instrumentgroepen te horen, waardoor het stuk haast oneindig lijkt te stromen. Een rijk palet aan emoties komt in het werk voorbij, nu eens uitgedrukt in warme strijkersmelodieën, dan weer in ijzige koperkoralen of virtuoze passages bij de houtblazers. 

De leden van het Neon Ensemble hebben elkaar leren kennen tijdens de tournees van het Nederlands Studenten Orkest. De circa 80 orkestleden staan dit jaar onder leiding van Roland Kieft.

 

Vrijdag 14 juni 2019, 20:30 uur  

Oosterlichtkerk (voorheen Opstandingskerk) in Bilthoven

Entree: vrijwillige bijdrage

 

Neon

 

labels
datum en tijd (agenda)
Banner tonen
Banner verbergen